Viteză

Amenda

2 - 20 puncte amendă

* un punct amendă este 10% din salariul minim brut (2300 lei)

Suspendare permis

30 - 90 zile

* la cerere se poate reduce la 30 de zile, dar numai cu examen

Important

*dacă se solicită înlocuirea amenzii cu avertisment, instanța nu poate anula măsura suspendării

Nerespectarea limitei de viteză pe un sector de drum constituie contravenție, indiferent că e vorba de o viteză prea mică, sau -cel mai des întâlnit caz- prea mare.

Cazul 1: nu respecți viteza minimă de deplasare, mergi prea încet fără motive justificate (pe autostradă, sau pe sectoarele de drum unde există indicator de viteză minimă)

Cazul 2: nu respecți viteza maximă 🙂

Amenda pentru nerespectarea vitezei variază între 2 și 20 de puncte-amendă, în funcție de viteza înregistrată de radar.

În afară de amendă, se mai aplică puncte de penalizare (de la 15 puncte încolo, adio permis)

Suspendarea dreptului de a conduce se dispune pe 30, 60 sau 90 de zile. La o viteză de +51 km față de maximul admis, suspendarea se dispune pe 90 de zile.

În cazul acesta, se poate solicita șefului Poliției din localitatea de domiciliu reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile, dar se dă examen.

 

Aspecte procedurale:

Dacă prin contestație soliciți înlocuirea amenzii cu avertisment, judecătorul nu poate anula măsura suspendării dreptului de a conduce.

Prin urmare numai dacă soliciți anularea procesului verbal judecătorul poate anula și măsura suspendării.

Formularea contestației duce la suspendarea aplicării sancțiunilor din procesul verbal, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorului. Adică te poți judeca la judecătorie (în fond) și la tribunal (în apel).

Suspendarea aplicării procesului verbal înseamnă că nu se execută silit amenda și că poți solicita restituirea permisului până la finalizarea judecății.

 

Important la contestație:

1. Aparatul radar trebuie să aibă buletin de verificare metrologică, doar în cazul ăsta măsurătoarea poate fi probă în justiție (din experiență vă spun că am întâlnit și judecători idioți -pardon, neatenți- pentru care legea asta cu verificarea metrologică nu există, e drept că doar un exemplu în 20 de ani de carieră :))

Prin urmare solicitați la probațiune (la secțiunea de la finalul contestației) ca Poliția să prezinte planșele foto, filmarea și acest buletin de verificare metrologică.

Norma 021-05 din 2005 prevede că ‘Pentru a putea fi introduse pepiaţa, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile de interes public, cinemometrele prevăzute la punctul 1.1. trebuie să îndeplinească atât cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în prezenta norma, cat şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 “Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal”. Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezultă din tabelul 1.‘ vezi aici.

2. Dacă se depune verificarea metrologică, verifică seriile. Am întâlnit multe cazuri în care Poliția depune buletinul altui radar, fiindcă cel cu care ai fost măsurat nu era verificat. Prin urmare, verifică seria trecută în procesul verbal și seria din buletinul de verificare.

3. Din planșele foto trebuie să rezulte fără dubiu că mașina TA a fost măsurată, nu vreo altă mașină din apropiere. Deci, verifică atent aceste planșe, le vei primi prin poștă de la Judecătorie.

4. Dacă ai un motiv întemeiat pentru care ai depășit viteza, indică-l. Judecătorul poate admite un motiv care înlătură caracterul contravențional al faptei, mai ales dacă îl și dovedești (soția/vecina însărcinată urma să nască și o duceai la spital, de ex.)

Recuperarea permisului:

Dacă ai formulat contestație, poți obține de la Judecătorie un ‘Certificat de grefă’ – adică un document care atestă faptul că ai contestat procesul verbal. Trebuie să faci o cerere și să depui o taxă de timbru de 1 leu.

Cu certificatul acesta mergi la Poliție (în localitatea de domiciliu, sau la orașul de care aparții) și primești permisul înapoi. Mai sigur e să dai un telefon înainte să te asiguri că permisul e acolo.

Dacă pierzi procesul, trebuie să predai singur permisul la Poliție, nu mai primești nici o notificare, iar dacă nu faci asta se majorează perioada de suspendare.

***

Vedeți aici un exemplu de anulare proces verbal fiindca în filmare mai apare o mașină

***

Sper că informațiile de aici vă sunt de folos. În caz de amendă, folosiți portalul https://contestamenda.eu prima soluție software care automatizează formularea unei contestații și înregistrarea acesteia la instanța competentă..

De multe ori amenda este aplicată corect și fapta e clară. Chiar și așa poate îți convine să contești pentru că mai amâni aplicarea sancțiunilor. Sau poate  poliția nu are verificare metrologică la radar ori în filmare mai apar mașini și există un dubiu.
În orașele mai mari, cu instanțe aglomerate, judecarea fondului și a apelului poate dura chiar 12 luni, iar în orașele mai mici minim 6-7 luni. Poți renunța la proces oricând, iar în felul acesta poți ‘alege’ cumva perioada în care predai permisul.
De multe ori amenda este aplicată corect și fapta e clară. Chiar și așa poate îți convine să contești pentru că mai amâni aplicarea sancțiunilor. Sau poate  poliția nu are verificare metrologică la radar ori în filmare mai apar mașini și există un dubiu.
În orașele mai mari, cu instanțe aglomerate, judecarea fondului și a apelului poate dura chiar 12 luni, iar în orașele mai mici minim 6-7 luni. Poți renunța la proces oricând, iar în felul acesta poți ‘alege’ cumva perioada în care predai permisul.