Covid

Amenda

500 - 15.000 lei

Important

*Contestația suspendă procesul-verbal, deci executarea silită a sancțiunilor se amână până la terminarea definitivă a judecății

Da da, știu, ai dat click să vezi continuarea articolului, nu continuarea fotografiei 🙂

Ce să zic.. Dacă tot ai ajuns aici, hai să vedem ce e cu amenzile astea și aș începe cu câteva titluri luate din online:

1. Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 1.630 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de.. (04.10.2021 pe g4media.ro)

2.Potrivit datelor existente până la data de 24 iunie 2021 la nivelul structurii de profil din Aparatul Central al Ministerului Afacerilor Interne, de la momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României au fost aplicate 1.876.351 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 983.545.691 de lei”, a transmis MAI pentru Profit.ro (30.06.2021 pe profit.ro)

3. Senatorii au propus modificarea Legii 55/2020 în sensul de a stabili că este contravenție „nerespectarea de către persoanele juridice a măsurilor stabilite (…) cu privire la verificarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19”. Asta pentru că în prezent nu există o amendă specială pentru această situație (așa că amenda de 10.000 lei ar fi o măsură optimă pentru vreo cofetărie sau cafenea care îl servește pe nevaccinat –  26.09.2021 pe spotmedia.ro)

Deci e clar, nu sunt dubii că în România amenzile sunt întâmplătoare și că nu suntem o națiune de pseudo-infractori (contravenția în dreptul nostru este o formă mai puțin gravă a infracțiunii). Două milioane de români amendați din 18 milioane câți mai suntem pe aici înseamnă că unul din 9 e un fel de infractor-aș / infractor-el nu prea știu cum să definesc exact..

Țara arde (vorba lui Gyuri Pascu) asta e clar, dar nici agenții nu doarme 🙂 are grijă și veghează să restaureze ordinea. Adică să amendeze.

Nu milităm pentru nerespectarea regulilor, dimpotrivă! Dar parcă totuși e cam mult să amendezi peste 10% din populația țării doar pentru covid.

Ce se poate face? Evident, contestație. Mă rog, cine se consideră nedreptățit..

Motivele de a contesta acest tip de amendă sunt cam aceleași ca la alte contravenții:

fapta descrisă de agent nu corespunde realității; în acest caz solicită anularea procesului verbal.

lipsește unul din elmenetele obligatorii ale procesului-verbal (în formularul de pe site este o secțiune specială în care vei verifica aceste aspecte). În acest caz algoritmul nostru va invoca singur excepția nulității absolute a procesului verbal.

amenda nu este proporțională cu venitul lunar mediu al persoanei sancționate. În acest caz solicită înlocuirea amenzii cu avertisment.

Recent CJUE a stabilit că o sancțiune pecuniară de 20%  din venitul lunar mediu este disproporționată în situația unei încălcări minore a legii, chiar dacă este o infracțiune. Ori TOATE amenzile legate de covid sunt conjuncturale și au un grad de pericol mic – evident sunt și excepții, dar acestea sunt rare și exced scopului acestui articol.

Dacă invoci acest motiv depune și un fluturaș de salariu/pensie ca judecătorul să poată aprecia asupra acestui aspect.

Vezi în a doua jumătate a acestui articol o selecție de hotărâri judecătorești de anulare a amenzilor legate de covid. Sunt suficient de expresive ca să poți formula singur contestația și să invoci motivul potrivit 🙂 Vei vedea că masca purată doar pe gură poate determina înlocuirea amenzii și consumul de alimente (cafea, covrigi, etc) este evident un motiv de anulare a procesului verbal. Iar aici este un exemplu de anulare a unei amenzi de 60.000 lei dată unei societăți comerciale în contextul restricțiilor impuse.

Sper că informațiile de aici vă sunt de folos. În caz de amendă, folosiți portalul https://contestamenda.eu prima soluție software care automatizează formularea unei contestații și înregistrarea acesteia la instanța competentă..

De multe ori amenda este aplicată corect și fapta e clară. Chiar și așa poate îți convine să contești pentru că mai amâni aplicarea sancțiunilor. Sau ai o șansă ca judecătorul să îți înlocuiască amenda cu un avertisment.

De multe ori amenda este aplicată corect și fapta e clară. Chiar și așa poate îți convine să contești pentru că mai amâni aplicarea sancțiunilor. Sau ai o șansă ca judecătorul să îți înlocuiască amenda cu un avertisment.